Categorieën
Preek

Goed nieuws

Deze preek hield ik op Eerste Kerstdagen 2020. Het thema was hetzelfde als het Advents- en Kerstproject van onze kindernevendienst: ‘Goed nieuws’. We lazen natuurlijk Lucas 2:1-20.

Goed nieuws. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken. Er is al genoeg ellende in de wereld, nietwaar? Goed nieuws haalt de krant maar zelden en ook de journaals en websites brengen vooral slecht nieuws. 

nu.nl heeft niet voor niets een aparte rubriek ‘goed nieuws’ in het leven geroepen. Deze week stond er bijvoorbeeld in dat het coronavaccin was goedgekeurd. Maar ook een filmpje van een politieagent in Thailand die een aangereden babyolifantje met succes reanimeerde. En er is zelfs een speciale website voor goed nieuws, goednieuws.nl. 

Goed nieuws. Ook persoonlijk kan goed nieuws veel betekenen. ‘Ik heb goed nieuws voor je.’ Of die woorden die klinken uit de mond van een arts, of van een leraar, of van een leidinggevende, of van je vader of moeder, het zijn woorden waar ons hart van opspringt. ‘Ik heb goed nieuws voor je.’ Wat een opluchting kunnen die woorden geven. Wat een blijdschap.

Wat zou voor jou goed nieuws zijn? Op welk goed nieuws hoop jij? Voor jezelf, of voor iemand van wie je houdt. Wat zou je graag willen horen? Van welk bericht zou jouw hart opspringen?

Het Kerstverhaal is ook goed nieuws. De allereerste verkondiger van Jezus’ geboorte noemt het in ieder geval zo. Het is de engel die in de Kerstnacht tegen de herders zegt: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen…’

En dat goede nieuws is: ‘Vandaag is in de stad van David jullie redder geboren.’ Onze redder is geboren. Onze redder is geboren, en dus is onze redding nabij, ja wij zijn gered! Het goede nieuws is dat wij gered zijn.

Wij zijn niet langer overgeleverd aan onszelf, wij worden niet meer teruggeworpen op onszelf, wij hoeven onszelf en ons bestaan niet langer zelf te rechtvaardigen, wij hoeven ons niet meer te bewijzen, nee, wij zijn gered.

Dat is de boodschap van kerst: het hoeft niet uit onszelf te komen. En de boodschap van kerst is ook: het kan niet uit onszelf komen. We kunnen proberen tot grote hoogte stijgen, onszelf te overtreffen, onszelf te boven te komen, maar we redden het niet. We kunnen het proberen en dat doen we soms ook, maar het moet van God komen.

En het goede nieuws van kerst is, dat het van God komt. Hij daalt af. Hij wordt mens. God wordt mens. En Hij wordt niet zomaar een mens – ene meneer Jezus van Nazareth, geboren op Eerste Kerstdag van het jaar 0 – nee, Gods menswording betekent veel meer. In Jezus Christus wordt God de mens. Zoals de kerk zegt: Hij neemt de menselijke natuur aan. Dat wil zeggen dat Hij datgene wat ons tot mens maakt zich eigen maakt. Hij wordt wat ieder mens is. En zo kun je zeggen God wordt jou en mij.

God maakt zich de kern van wat wij zijn eigen. En die kern kan daarom niet meer geraakt worden. De kern van wat wij zijn is veilig. Wat er ook gebeurt, welk slecht nieuws ook in je leven komt. Dat is het goede nieuws wat iedereen aangaat. 

De engel zegt niet voor niets tegen de herders: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen…’ Kerst gaat ieder mens aan. Het goede nieuws is voor elk mens.

Het is ook goed nieuws voor jou. Laat het tot je doordringen. Denk er eens over na. De herders vertellen het goede nieuws van de engel door als ze het kindje hebben gevonden. ‘Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken.’

Misschien leven er in jouw hart allerlei vragen. Misschien juist wel vanwege al het slechte nieuws dat er in de grote wereld en onze kleine leventjes kan zijn. Vandaag wordt aan jou, net als aan Maria, het goede nieuws verkondigt. Je bent gered, God is met je bezig. Bewaar die woorden in je hart en denk erover na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s