Categorieën
Preek

Geef licht!

Het thema van onze Kerstnachtdienst is ‘Geef licht!’ We lazen onder andere uit Genesis 1, Jesaja 9, Lucas 2, Matteüs 2 en Johannes 1. De liturgie vind je hier. De preek staat hieronder.

Het thema dat de Protestantse Kerk deze Advents- en Kersttijd gebruikt, is Geef licht! Met een uitroepteken. Dat uitroepteken maakt dit thema tot een oproep, of zelfs een opdracht. Geef licht! Wees een licht in deze duistere tijden, wees een licht voor mensen in het donker. Geef ze hoop, vrede, warmte, iets waar ze blij van worden. Geef licht!

Nu weet ik niet wat dit thema bij u oproept. Ik weet ook niet hoe u hier zit. Van sommigen weet ik het, maar van de meeste niet. Wat ik wel weet, is dat we in onze tijd zo moe worden van wat we allemaal moeten. We moeten ook zo ontzettend veel. Zeker in een decembermaand. Zoveel te vieren, te kopen, te koken en te eten. Zoveel wat nog af moet, of af had gemoeten. Zoveel contacten om hoognodig nog eens aan te halen. Zoveel nieuws om een mening over te hebben. Zoveel wat je moet doen voor een beetje geluk. En dan moeten we ook nog licht geven! Alsof het allemaal nog niet genoeg is. Geef licht?! Het kan een onbarmhartige eis voor ons zijn. Heeft de kerk niets beters te doen dan ons nog eens het gevoel te geven dat we eigenlijk meer zouden moeten doen?

Misschien ook houdt u het dicht bij uzelf. Ik, licht geven? Waar haal ik het vandaan? Er is zoveel duisternis in ons en onder ons. Ook op het Kerstfeest zijn we nog altijd onszelf. Onder onze al dan niet gehuurde feestkleding nog altijd dat lichaam wat moe is, of pijn doet, littekens heeft, te dun of te dik is. En achter onze Kerstglimlach leven nog altijd de vragen, het gemis, de frustraties, de onrust. De meeste mensen deugen, ja, maar ik deug niet altijd. En dan lícht geven?!

Het verhaal van het licht wat we vanavond gehoord hebben, vertelt dat God licht geeft. Vanaf het begin tot nu toe. God geeft licht. Eigenlijk is alles wat Hij doet daarin samen te vatten. Van zijn eerste woord: ‘Er moet licht zijn.’, de stem van de profetie: ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt, ziet een schitterend licht.’ en de goede boodschap van herders die omgeven worden door het stralende licht van de Heer en magiërs die het licht van een ster volgen, tot aan: ‘In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.’ God geeft licht.

Licht geven is daarom geven van wat we krijgen. Het is niet ons licht, het is het licht wat er al is, het licht dat we ontvangen. Licht geven is getuige zijn van een licht wat je niet zelf bent en ook niet hoeft te zijn. God geeft licht.

Het verhaal van het licht neemt ondertussen ons duister volkomen serieus. Telkens als het licht ter sprake komt, gaat het ook daarover. ‘Duisternis lag over de oervloed…’ ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt…’ ‘Het licht schijnt in de duisternis…’ Het donker is een reële macht. We vergissen ons niet, we hebben er heel wat mee te stellen. Vanavond horen we dat ook God er heel wat mee te stellen heeft. Hij staat aan onze kant. Hij kan zich in ons verplaatsen.

En daarom staat er ‘Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen’. Het heeft het wel geprobeerd, en het duister probeert het telkens weer, maar het lukt niet. Het licht is machtiger. Dat licht is onder ons. Het is onder ons gekomen. En dat licht mag je geven. Geven omdat je het krijgt. Geef licht!

Licht geven is laten zien wie je bent. Wanneer God zijn licht geeft, laat Hij zien wie Hij is. Dat is waar het met Kerst om gaat. God die laat zien wie Hij is. Hij is een menselijke God, een raakbare God, kwetsbaar, zo kwetsbaar als wij mensen. En zo is Hij het licht waar het duister geen macht over heeft. Het is de weerloze overmacht van het kind in de voederbak. Hij is het licht wat nooit meer dooft. Hij is de belofte dat het licht het hoe dan ook zal winnen.

Geef licht! Laat zien wie je bent. Je geeft licht aan mensen als je jezelf laat zien. Als je zo raakbaar en kwetsbaar als God wordt. Hier ben ik. Ik ben hier voor jou. Ik laat je niet alleen. Dat is licht waar het duister geen macht over heeft. Dat is het licht wat overwint.

Geef zo licht! Maar, je moet niks. Echt helemaal niks. Geef licht! Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s