Categorieën
Preek

Daar staan we dan…

Deze preek hield ik in de Dorpskerk te Barendrecht. Gelezen was o.a. Marcus 1:1-14

Het is stil in de straten van Jeruzalem. Stoffig en verlaten ligt de stad erbij. De wind speelt met een oude krant. De huizen zijn leeg, de vuile vaat staat nog op de tafel, en waar het vuur brandde ligt alleen een hoopje as. Er is hier niemand. Het voelt even onwerkelijk als naargeestig. En niet alleen Jeruzalem is uitgestorven. Ook buiten de stad is niemand. Niemand op de wegen, niemand in de dorpen. Waar is iedereen?

Iedereen is bij de Jordaan. 35 kilometer lopen, waarvan grote stukken heel steil naar beneden, langs Jericho en dan door tot aan de rivier. Daar is iedereen. ‘Alle inwoners van Judea en Jeruzalem’ stromen daar toe, als we Marcus mogen geloven. Dat je denkt: heel Judea, Marcus, alle inwoners van Jeruzalem?

Maar zo gek is dat niet. Iedereen is bij de Jordaan voor een nieuw begin. En ja, wie wil dat niet? Wie blijft er thuis als een nieuwe start mogelijk is? Wie zou niet op pad gaan? Johannes heeft het over omkeer en vergeving en iedereen komt er op af.

Onze plek in het verhaal over Jezus’ doop is daar, te midden van al die toegestroomde mensen. Ook wij verlaten onze huizen en onze pleinen. En we staan daar, verwachtingsvol, nieuwsgierig, gespannen, sceptisch, alles door elkaar. Een nieuwe start, zou dat niet mooi zijn? Of is het te mooi om waar te zijn?

Nog maar net over de drempel van een nieuw jaar wensen we elkaar alle goeds, Gods zegen, gezondheid, geluk. En we menen dat echt, en we hopen er op, zeker. Maar 2018 zal waarschijnlijk net zo’n jaar worden als 2017, zoals 2017 een jaar was zoals 2016. Wij hebben ons verdriet van vorig jaar gewoon meegenomen dit jaar in, onze pijn en onze duistere kanten. Wij hebben onszelf meegenomen, onze geschiedenis, en dus is zeer de vraag of 2018 ook iets nieuws kan brengen. Nee, dan moeten ook wij een nieuw begin maken. Dan moet er iets gebeuren waardoor wij onszelf opnieuw worden. Iets waardoor wie wij zijn en onze geschiedenis niet meer samenvallen.

Johannes doopt de mensen. ‘Een doop van bekering tot vergeving van zonden,’ zeggen oudere vertalingen. Gedoopt worden is je omkeren en vergeving ontvangen. Het is opnieuw en anders gaan leven. Het is opnieuw en anders gaan leven, nu het nog kan!

Dat besef van urgentie zat in de lucht in de dagen van Johannes. Misschien zit het altijd wel in de lucht. Dat we beseffen dat het anders moet, dat het zo niet langer kan. Goede voornemens zijn daar ook een uiting van. Ik moet nu echt gaan afvallen, minder drinken, het goed maken met iemand, minder op Facebook, meer op bezoek bij… Zijn die mensen uit Judea en Jeruzalem ook met zoiets in gedachten naar Johannes gekomen? En is het bij hen net zo twijfelachtig of er van dat nieuwe begin echt iets terecht zal komen?

Te midden van al die inwoners van Judea en Jeruzalem is er één die anders is. Hij ziet er anders uit, is anders gekleed, heeft een andere tongval. ‘Jezus uit Nazareth,’ zegt Hij als we Hem vragen naar zijn naam. Marcus zegt er met nadruk bij dat Nazareth in Galilea ligt. Jezus hoort niet bij die mensen van Judea en Jeruzalem. Hij hoort niet bij de welvarende Judeeërs, Hij komt niet uit de hoofdstad. Hij is armer dan wij, gewoner. We vinden Hem vreemd, Hij hoort niet bij ons.

Maar Hij wil wel bij ons horen! Hij laat zich dopen, net als wij. De Galileeër is solidair met de Judeeërs. Hij is solidair met ons. Vreemd eigenlijk. Meestal is het andersom, is de rijke solidair met de arme, heeft degene die het beter voor elkaar medelijden met wie het niet heeft gered. Het is alsof de vluchteling zich solidair verklaart met de Nederlanders, alsof de drugsverslaafde zich solidair verklaart degene die meestal met een boog om hem heenlopen…

Jezus is solidair met ons. Wij die dachten dat we toch nog wel wat beter waren dan die achterlijke Galileeërs. Wij die dachten het voor elkaar te hebben. Wij die dachten dat het nog wel ging. Jezus laat zich dopen. Hij gaat met ons mee ten onder, kopje onder. En dat zou wel eens onze redding kunnen zijn.

Want als Jezus opkomt uit het water, daalt een duif op Hem neer. Aarde en hemel raken elkaar. Het is daar ‘zoals in de hemel ook op aarde’. Dat ellendige verschil tussen hemel en aarde, die diepe eenzaamheid van de mensheid, verdwijnt. Wij, die daar staan, met onze goede voornemens, wij worden gered. Wij hebben niet alleen maar onszelf om op te hopen. God is met ons! Hij is in ons bestaan, en met ons in de diepte.

Wij hoeven het duister niet meer te vrezen. Niet het duister in ons hart, niet het duister in onze wereld. Wij durven het aan. De Geest die op Jezus neerdaalt, drijft Hem de woestijn in. Hij ‘werpt’ Hem er in, staat er. De ouverture van Marcus’ evangelie staat al helemaal in het teken van het lijden.

Als Jezus uit het water opkomt ziet Hij de hemel ‘openscheuren’ en de stem heeft het over ‘mijn Zoon’. Helemaal aan het eind van het evangelie volgens Marcus kom je dat weer tegen. Als Jezus sterft ‘scheurt het voorhangsel van de tempel in tweeën’. De centurio die Jezus ziet sterven zegt dan: ‘Werkelijk, deze mens was Gods Zoon.’

Het kruis werpt dus ook in Marcus 1 zijn schaduwen vooruit. Jezus komt niet voor de gezelligheid of om een goedbedoelend humanisme te grondvesten. Hij is hier ‘voor het echie’.

Juist daarom kunnen wij verder. Terug naar onze huizen. De lange steil weg omhoog terug naar ons gewone leven. Dwars door de woestijn. Daar waar de beproevingen van het leven zijn. Jezus is met ons. ‘Hij leeft er te midden van de wilde dieren, en engelen zorgen voor Hem.’

Dat kan dus. Leven te midden van de wilde dieren. Het daar uithouden. Het uithouden met de beesten die de wereld bevolken, ja die daar de dienst uitmaken. Het uithouden met de leeuwen en beren op je weg en de wolven in je eigen hart. We zijn niet alleen. Jezus is met ons en engelen zorgen voor ons. De hemel is nooit ver weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s