Categorieën
Kerk

10 voorspellingen over de kerk van de toekomst

Voor een gesprekskring maakte ik een samenvattende vertaling van dit artikel van de website christianweek.org. Tien voorspellingen over hoe de kerk van de toekomst er uit zou kunnen zien. Zoals de oorspronkelijke auteur Carey Nieuwhof schrijft: ‘Beschouw het als denken in potlood, niet in inkt.’

  1. De kans iets te winnen is groter dan de kans te verliezen. Hoe hopeloos en cynisch sommigen ook zijn over de toekomst van de kerk, we zullen ons moeten blijven herinneren dat de kerk niet ons idee was, maar Jezus’ idee. Daarom zal ze onze misstappen en welke maatschappelijke trends ook overleven. Wij krijgen de dingen lang niet altijd voor elkaar, maar Christus heeft een ongelofelijke geschiedenis wat betreft het bij elkaar brengen van christenen en zo zijn er in elke generatie genoeg om zijn liefde voor een gebroken wereld te delen.
  2. Kerken die meer houden van hun model dan van hun missie zullen sterven. Bedrijven die innoveren rondom hun missie (bijvoorbeeld Apple of Samsung) zullen het altijd winnen van bedrijven die innoveren rondom een methode (bijvoorbeeld Kodak). Kerken moeten zich net zo focussen op hun missie (mensen helpen hun relatie met Jezus Christus te verdiepen) en uitzonderlijk innovatief zijn in de manieren waarop ze dat doen.
  3. De kerk als geloofsgemeenschap blijft. Het christelijk geloof is tot in haar diepste wezen gemeenschapsvormend. En, samen kun je zo veel meer dan alleen.
  4. Consumerend christendom maakt plaats voor een meer onbaatzuchtig discipelschap. Een consumerende christen vraagt: Wat heeft God mij te bieden? En dan volgen meteen andere vragen: Wat heb ik aan deze gemeente, en wat levert mijn betrokkenheid op? Het Evangelie heeft het echter over onszelf verliezen ‘om Christuswil’. De veranderingen in de kerk helpen dat te leren.
  5. Op zondag zal steeds draaien om wat we geven en minder om wat we krijgen. In de kerk van de toekomst gaat het om wat we doen voor anderen. En dus vragen we onszelf niet alleen af of dit de kerk is waar wij graag komen, maar wat deze kerk anderen te bieden heeft.
  6. Kerkbezoek leidt niet langer tot betrokkenheid; het wordt eerder andersom. De focus ligt daarom niet langer op het binnenkrijgen van mensen, maar op het verdiepen van de betrokkenheid van wie er zijn.
  7. Eenvoudige vormen van dienstbaarheid maken ons leven compleet, in plaats van dat ze ons leven compleet in beslag nemen. De kerk van de toekomst durft te kiezen en focus aan te brengen in haar activiteiten. Kerken die hun energie richten op die paar dingen die de kerk goed kan zullen de meest effectieve kerken blijken te zijn.
  8. Online kerk is een aanvulling op de geloofsweg, maar wordt niet zelf de geloofsweg. Online relaties zijn echte relaties, maar het zijn niet te mooiste relaties die mensen kunnen hebben. Menselijke relaties vragen om aanwezigheid. Uiteindelijk willen mensen bij elkaar zijn.
  9. Online kerk wordt meer een voordeur dan een achterdeur. Online vormen van kerk worden nu vaak bevolkt door mensen die niet meer naar de kerk gaan. In de toekomst zal online kerk juist een gigantische voordeur zijn voor hen die nog nooit naar de kerk gingen, maar die nieuwsgierig zijn, twijfelen en die willen weten wat het christelijk geloof eigenlijk inhoudt.
  10. Samenkomsten worden kleiner én groter. Grootte wordt steeds minder relevant voor de effectiviteit van een geloofsgemeenschap. Waarschijnlijk zullen grote kerken nog groter worden, maar kleine gemeenschappen kunnen net zo effectief zijn. Elke kerk zal wil het iets bereiken moeten investeren in verbondenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s